Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/794
Назва: | Corrosion of copper in a medium of bacteria sulfate reduction proceeding |
Автори: | Kurmakova, I. Курмакова, Ірина Миколаївна Kupchyk, O. Купчик, Олена Юріївна Bondar, O. Бондар, Олена Сергіївна Demchenko, N. Демченко, Наталія Ростиславівна Vorobyova, V. Воробйова, В. |
Ключові слова: | copper biocorrosion sulfate-reducing bacteria |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | Journal of Chemical Technology and Metallurgy |
Бібліографічний опис: | Kurmakova I., Kupchyk O., Bondar O., Demchenko N., Vorobyova V. Corrosion of copper in a medium of bacteria sulfate reduction proceeding. Journal of Chemical Technology and Metallurgy 2019. 54 (2). Р. 416-422. |
Серія/номер: | 54 (2) |
Короткий огляд (реферат): | The paper deals with copper (99.9%) biocorrosion in neutral water-salt medium with sulfate-reducing bacteria of Desulfovibrio, Desulfomicrobium strains and the enrichment culture, gathered from the metal equipment surfaces of sewage treatment constructions. Using іnversion voltammetry, gravimetric, аnalytical and SЕM methods, it is found that the studied bacteria cultures differ in their corrosive and metabolic activity and are able to form a biofilm on the copper surface. Copper appeared to be more resistant to microbial corrosion initiated by Desulfomicrobium bacteria compared to that by Desulfovibrio bacteria. The corrosive aggressiveness of sulfate-reducing bacteria in the enrichment culture gathered from the biofilm on the sewage treatment constructions is sufficiently high. The corrosion rate observed equals that caused by Desulfovibrio genus. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/794 |
Розташовується у зібраннях: | Авторські публікації дослідників |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Corrosion of copper in a medium of bacteria sulfate reduction proceeding.pdf | 1.24 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.