Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/6063
Назва: Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution
Автори: Bondar, O.
Бондар, Олена Сергіївна
Vorobyova, V.
Воробйова, В.
Skiba, M.
Скіба, М.
Kurmakova, I.
Курмакова, Ірина Миколаївна
Demchenko, N.
Демченко, Наталія Ростиславівна
Chygyrynets, O.
Чигиринець, О.
Ключові слова: corrosion
biocorrosion
neutral medium
sulfate-reducing bacteria
mild steel
food additives
Дата публікації: 2019
Видавництво: Chemistry & Chemical Technology
Бібліографічний опис: Bondar O., Vorobyova V., Skiba M., Kurmakova I., Demchenko N., Chygyrynets O. Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution. Chemistry & Chemical Technology. 2019, Vol. 13. No. 2. Р. 254–260.
Короткий огляд (реферат): It has been showed that food additives E451 and E459 inhibit corrosion in neutral water-salt medium and additives E316, E631, E621, E631+E551, herbs and spices increased it up to 1.75 times. Under microbial corrosion condition, inducted by sulfate-reducing bacteria, inhibition action (up to 80.9%) was discovered only for additive E459. Other studied additives increased microbial corrosion up to 2.27 times. The presence of food additives in corrosive medium influences the quantity of sulfatereducing bacteria in biofilm on steel surface.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/6063
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution.pdf974.35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.