Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2446
Назва: | A comprehensive study of grape pomace extract and its active components as effective vapour phase corrosion inhibitor of mild steel |
Автори: | Vorobyova, V. Chygyrynets, O. Skiba, M. Zhuk, T. Kurmakova, I. Bondar, O. |
Ключові слова: | atmospheric corrosion grape pomace volatile inhibitor 2-phenylacetaldehyde hexanal |
Дата публікації: | 2018 |
Бібліографічний опис: | Int. J. Corros. Scale Inhib., 2018, 7, no. 2, 185–202 |
Короткий огляд (реферат): | The inhibition efficiency of grape pomace extract (GPE) and its main constituents (2- phenylacetaldehyde, hexanal) as a green volatile corrosion inhibitor for the temporary protection of mild steel was investigated. Weight loss measurements and potentiodynamic polarization techniques were all used for this assessment. The major constituents of GPE were identified by GC-MS analysis. Grape pomace extract inhibited mild steel corrosion under conditions of periodic condensation of moisture with a protection efficiency of ~92%. The gravimetric measurement indicates that inhibition efficiency shows direct proportional relation with concentration of inhibitor. The corrosion rate reduction is time dependent, and the highest protection values were achieved only in 48 h. Inhibition efficiency increases in the order: grape pomace extract > 2-phenylacetaldehyde > hexanal. The grape pomace extract and main components acted as a mixed-type inhibitor with predominant cathodic effectiveness. Structural characterization by using SEM, AFM images and FT-IR analysis further supported the electrochemical and weight loss measurements results obtained. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2446 |
Розташовується у зібраннях: | Авторські публікації дослідників |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ijcsi-2018-v7-n2-p6-pp185 202.pdf | 1.41 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.