Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/11452
Назва: Effect of fenugreek extract on corrosion resistance of steels
Автори: Ciosmak, Małgorzata Anna
Bohomolov, Alexey
Syza, Olga
Сиза, Ольга Іллівна
Korolyov, Oleksandr
Корольов, Олександр Олексанрович
Bondar, Elena
Бондар, Олена Сергіївна
Shchur, Taras
Ключові слова: corrosion
corrosion inhibitors
fenugreek seed extract
degree of protection
aftereffect
Дата публікації: 2025
Видавництво: Advances in Science and Technology Research Journal
Бібліографічний опис: Ciosmak MA, Bohomolov A, Syza O, Korolyov O, Bondar E, Shchur T. Effect of fenugreek extract on corrosion resistance of steels. Advances in Science and Technology Research Journal. 2025. № 19(10). Р. 291-299.
Короткий огляд (реферат): The chemical composition of the aqueous-alcoholic extract of fenugreek seeds and its influence on the corrosion resistance of carbon steels were determined. The optimal concentration of the aqueous-alcoholic extract of fenugreek seeds in a 0.1 M HCl solution was established – 40 g/l, the degree of protection – 91.39%. The presence of an after-effect effect after treating the steel surface with a disinfecting acid solution with the addition of the extract was revealed. To explain the mechanism of the protective effect, the composition of volatile organic compounds of the fenugreek extract was identified using chromatography-mass spectrometry. It was defined that the composition of the aqueous-ethanol extract of fenugreek seeds includes: alcohols, aldehydes, ketones, methyl eugenol and terpenes – 1,8-cineole, dihydrocitronellol, Сarvone, Сarvacrol, p-cymene, Limonene, γ-terpinene. The electronic charges on the reaction centers of the active components were calculated. The negative electron density is most concentrated on the Oxygens of the carbonyl and hydroxyl groups of terpene-like aldehydes and alcohols, which ensure the formation of a protective layer on the steel surface
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/11452
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect of fenugreek.pdf1,47 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.