Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/11315
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГончаров, Дмитро Миколайович-
dc.date.accessioned2025-07-10T12:41:54Z-
dc.date.available2025-07-10T12:41:54Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationГончаров Д. М. Вплив мікотоксинів на ліпідний обмін в організмі коропових риб: бакалавр. кваліфікац. р-та студента 4 курсу, 44 групи, спец.: спец.: 091 Біологія та біохімія / наук. керівник к. б. н. Третяк О. П.; Природничо-математичний факультет, кафедра хімії, технологій та фармації. Чернігів, 2025. 45 с.en_US
dc.identifier.urierpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/11315-
dc.description.abstractЗростання загрози поширення мікотоксинів у продуктах харчування наразі призводить до захворювання живих організмів, що впливає на їх фізіологічний стан, викликає порушення метаболізму. Навіть невеликі дози мікотоксинів здатні накопичуватися в органах та тканинах. Особливо це характерно для коропових риб. Риби є надзвичайно чутливими до впливу мікотоксинів. Проникаючи через шлунково-кишковий тракт, токсини завдають шкоди організму: порушують роботу печінки та нирок, погіршують імунітет, кровотворення, темп росту, засвоєння поживних речовин. Все це призводить до збільшення збитків у господарствах рибного промислу та призводить до значного погіршення якості рибної продукції в цілому. Тривогу викликає і те що мікотоксини, накопичуючись в тканинах риб, передаються по трофічному ланцюгу, становлять небезпеку для здоров’я та життя людей. Тому, вивчення їх впливу на організм риб призведе до кращого розуміння механізму дії та створить умови для створення сучасних профілактичних та діагностичних шляхів вирішення цієї проблеми. Вивчення методів зниження токсичного навантаження є дуже важливим і актуальним напрямком досліджень сучасної науки в галузі рибництва, кормової безпеки та ветеринарії. Інтерес становить і змiни лiпiдного обмiну у риб як фaктори впливу нa aдaптaцiйнi можливостi гiдробiонтiв, що дозволяє не лише краще зрозуміти ризики, пов’язані з впливом мікотоксину, але й сприяє розробці ефективних стратегій управління безпекою. В цьому і полягає актуальність нашої роботи.en_US
dc.publisherЧернігівen_US
dc.subjectмікотоксиниen_US
dc.subjectліпідний обмінen_US
dc.subjectкоропові рибиen_US
dc.titleВплив мікотоксинів на ліпідний обмін в організмі коропових рибen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:спец.: 091 Біологія та біохімія



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.